Керемиди за покриви

Изборът на керемиди е основна стъпка при изграждането и ремонта на покрива. Факторите с, които трябва да се съобразите, са много и всеки от тях оказва влияние върху функционалността и издръжливостта му.

На пазара има огромно разнообразие от видове керемиди, което от една страна е прекрасна възможност да се намерят точно тези, които отговарят на вашите изисквания, но от друга може напълно да ви обърка и да затрудни избора ви.

Керемиди Тондах

Освен материалът, от който са изработени, керемидите се различават и по техния произход – български, сръбски, немски, австрийски и др.

За съжаление, колкото и богат да е изборът в днешно време, като качество керемидите не могат да се сравняват с тези отпреди 30-40 години. В същността си, поставянето на керемиди не е трудна процедура – достатъчно е само да се подредят и да се постави дифузна мембрана под тях.

Много търговци обаче, произвеждат керемиди, след подреждането на които покривът протича и клиентите са принудени да купуват още. За това преди да сте започнали ремонт на покрива, е добре да се запознаете с различните видове керемиди и да знаете техните характеристики, силните и слабите им страни.

Основни видове керемиди:

Естествени керамични керемиди

Този вид се използва най-вече за скатни покриви с наклон минимум 15-20%. Те са много издръжливи и абсорбират вода и влага. Намират се на много достъпни цени, което ги прави сред най-предпочитаните керемиди за ремонт на покриви.

В България може да избирате между два типа естествени керемиди:

  • Керемиди Тондах (Tondach) – Тондах е пазарен лидер в Средна и Източна Европа, като предлага богат асортимент от керемиди с различни форми, дизайн и размери. Те са с изпитано качество и издръжливост, което ги прави често търсени в магазините и популярни онлайн, с множество високи оценки и положителни мнения. Като цветове може да заложите на класически естествени цветове или да разнообразите с медно кафяво, червено, пушен антик и др.
  • Керемиди Брамак (Bramac) – Фирмата за керемиди Брамак е известна с мотото си „Покривът е покрив, когато е Брамах” и в продължение на години произвежда висококачествени керемиди, за да го докаже. Продуктите на бранда изглеждат естетически добре и са издръжливи на атмосферните влияния, което ги прави предпочитан избор на много клиенти.

Керемиди - цветове

Изкуствени керемиди

Този тип керемиди се изработват от различни материали като пясък, цимент и вода, и много приличат на естествените по вид и функционалност. Често се използват оцветители, за да им придадат по-добър вид. Те са здрави и дълготрайни, и за това строителите на покриви редовно ги прилагат в работата си.

Полимерни керемиди

Полимерните керемиди са много подобни на изкуствените, но се изработват от полимер. Те също са сред широко разпространените, защото са много издръжливи.

Метални керемиди

Този вид керемиди са много леки и дълготрайни. Могат да се използват за всякакви видове покриви без значение от наклона им и това ги прави често използвани.

Метални керемиди

Битумни керемиди

Битумните керемиди се предлагат на ниска цена и това е единствената причина да са толкова разпространени при ремонт на покрива. Те обаче, не са добър избор, защото качеството им е ниско и ще се налага често да ги сменяте, ако решите да използвате тях. Това пък ще доведе до излишни разходи и накрая, не само че ще платите повече пари за тях, но и ще ви отнемат време и нерви.

Битумни керемиди

Заключение

Винаги преди да предприемете ремонт на покрива се информирайте за всичко, което ще ви е необходимо. Така ще избегнете допълнителни разходи и загуба на ценно време, а и ще направите най-добрият избор, който съответства на вашите желания и цели.