Обшивка на комини

Коминът е сред най-уязвимите части на покрива. Той постоянно поема ударите на природните стихии и за това се нуждае от допълнителни грижи. Качеството на използваните материали също оказва влияние върху неговото състояние и устойчивост.

Как се прави обшивка на комин – правилният начин

Ако ви предстои ремонт на покриви, то обърнете специално внимание на комина.

Измазване на комини

Ето какво е най-важното, което трябва да знаете за обшивката на комина:

  • Преди да подредите керемидите, поставете двойна скара. Така ще осигурите циркулация на въздуха под тях.
  • Монтирайте няколко допълнителни носещи летви зад комина. Така ще изградите основа, върху която обшивката на комина да се закрепи. Това предпазва и от пропадане на керемидата над комина.
  • Подреждайте керемидите от долу нагоре и от дясно наляво.
  • Поставете обшивката, така че да следва пътя на водата. Тоест, в горната част на комина, обшивката трябва да се намира под керемидите, а отпред и отстрани – върху керемидите.
  • Мазилката, с която е измазан комина, обикновено, има грапавини и не създава плътен контакт с обшивката. За това е нужно да фиксирате с винтове алуминиева лайсна към комина и да уплътните с подходящ силикон, устойчив на ултравиолетови лъчи. Можете също така да обшиете изцяло комина с ламарина, като добавите шапка отгоре.

Какво представлява алуминиевата обшивка?

Алуминиевата обшивка притежава специална структура от поли-изобутилен.
Поли-изобутиленът е идеален материал при ремонт на покриви, защото не старее и е устойчив на UV-лъчи. По отношение на обшивката, той се намира от долната ѝ страна, под формата на лента.

Обшивка на комини

Поставяне на алуминиева обшивка в долната част на комина

Алуминиевата обшивка притежава висока разтегливост и когато я полагате върху керемидите в долната част на комина, тя ще приеме тяхната форма и така ще ги предпази от проникване на вода.

За да създадете по-плътна връзка между комина и обшивката, използвайте валяк, за да ги притиснете.

Поставяне на алуминиева обшивка отстрани на комина

Лесно ще се справите с поставянето на алуминиева обшивка отстрани на комина. Тя е гъвкава и дава възможност да се скрои прецизно по страните му.

Поставяне на алуминиева обшивка в задната част на комина

В задната част на комина се стича водата от керемидите от горните редове. Това прави мястото по-уязвимо откъм течове. За това, тук важна роля играят монтираните допълнителни летви, върху които ще закрепите вашата обшивка. Така се създава основа за керемидите зад комина и те се намират на същото ниво като останалите.

Обшивка на комин с ламарина

Заключение:

Коминът, както всяка друга част от покрива, изисква поддръжка и профилактика. Най-важни за неговата издръжливост са правилното спазване на стъпките при монтажа и инвестирането в качествени материали.